A lombik lelki vonatkozásai, személyes megküzdés

A lombikkezelés megkezdése mindkettőtöknek félelmetes lehet: „Vajon milyen vizsgálatok várnak rám? Azok fájni fognak? Mi fog történni a testemmel? Milyen hatással lesz a sok hormon a lelki világomra? Mi van, ha nem sikerül?” – ilyen és ehhez hasonló gondolatok cikázhatnak át a fejetekben. Mindezek mellett azt érezhetitek, hogy elvesztettétek a kontrollt az életetek felett: már nem csak az ti döntéseteken múlik a gyermekvállalás, és annak az időzítése, hanem ki vagytok téve az orvosok szakértelmének, a gyógyszerek hatásának, és a saját testetek kezelésre adott, sokszor kiszámíthatatlan reakcióinak. Ez eredményezheti, hogy tehetetlennek érzitek magatokat és kilátástalannak a jövőtöket.Ilyenkor nagyon fontos az, hogy megnézzétek, melyek azok a dolgok, amelyek a saját hatáskörötökben vannak.


Először is fontos, hogy mindketten írjatok forgatókönyveket a lehetséges kimenetelekre. Írjátok meg ezt először külön-külön az alábbi kérdéseket megválaszolva:

  • Melyek azok az opciók, amelyek szóba jöhetnek számomra a babavárással kapcsolatban (pl. inszemináció, petesejt donáció, lombik stb.)?

  • Számba véve a lelki és az anyagi terheket, hány lombik programban tudok jó szívvel részt venni?

  • Kikre számíthatok a lombik során? Kik azok, akiktől támogatást kaphatok?

  • Mi lesz akkor, ha nem sikerül a gyermekáldás? Szóba jöhet az örökbefogadás?

  • Melyik az a munkám, vagy hobbim, amibe több energiát tehetek, ami boldoggá tesz?

  • Melyek azok az életcélok, amelyek új értelmet adhatnak az életemnek?

  • Hogyan képzelem el a párkapcsolatomat ebben az esetben?

Ha mindketten átgondoltátok a lehetséges kimeneteleket, és azt, hogy kiknek a támogatására számíthattok, egyeztessétek ezeket. Beszéljétek meg, ki miért gondolta azt, amit leírt, és módosítsátok ezeket kedvetekre. A beszélgetés során rajzoljátok, írjátok meg a közös forgatókönyveiteket a különböző kimenetelekre, legyen „A”, „B”, és „C” tervetek. Mindez kiszámíthatóságot, biztonságot ad a jövőre nézve és az idő előrehaladtával bármikor módosíthatjátok.
Írta: Miklovicz Anita

30 megtekintés0 hozzászólás