Az átalakult intim szféra

Frissítve: máj. 14.

A babavárás során a szexuális együttlét új értelmet nyer: nemcsak a szerelem fizikai beteljesülését, a testi örömök megélését jelenti, hanem kap egy új funkciót, már a gyermek fogantatását is szolgálja.

Amikor lombikra kerül a sor, a házas élet „beprogramozottá” válik, hiszen kiszámolható az, hogy mikor van peteérés és azt az instrukciót kapjátok az orvostól, hogy preferáltan arra az időszakra időzítsétek az együttléteket, ugyanis akkor nagyobb eséllyel fogan meg a baba. Az elején ez egy könnyen elviselhető kérés, azonban egy idő után nyomást képez és frusztrációhoz is vezethet. Ha számotokra is ismerősek ezek az érzések, ne aggódjatok, nem vagytok ezzel egyedül.


Kutatások bizonyítják, hogy a szexuális élet ilyenfajta „beütemezése” mind férfiként, mind nőként szexuális elégedetlenséghez vezethet, valamint hatással lehet a férfiak szexuális teljesítményére. Nem azért, mert a másik kevésbé vonzó, hanem a spontaneitás elvesztése, az „időre teljesítés” gondolatából fakadó nyomás görcsössé, feszültté tesz minket.


Mindezek mellett nőként a hormonváltozások is befolyásolhatják a szexuális étvágyat, ugyanis a hormonok okozta hangulatingadozások miatt előfordulhat, hogy kevésbé kívánjátok majd az együttlétet.

Másrészt, ahhoz, hogy kibírjátok a megannyi vizsgálatot és kezelést, bekapcsolhat egy olyan énvédő mechanizmus is, amely ahhoz segít hozzá, hogy testetekre „eszközként” tekintsetek.

Ha pedig ez bekövetkezik, akkor előfordulhat, hogy nem tudtok belefeledkezni a pillanatba, nem adjátok át magatokat az érzéseiteknek. A fájdalmas vizsgálatoknál ez előnyös lehet, viszont a szexuális együttlétek során káros hatása van, hiszen nem tudjátok élvezni és megélni annak az örömeit.


Ha hasonló érzéseket éltek meg, mindenképp érdemes erről a partneretekkel beszélni, mert könnyen lehet, hogy nagyon hasonlóan éreztek mindketten a témával kapcsolatban. Segíthet az is, ha a peteérésen kívüli időszakban elhatározzátok azt, hogy a szex nem a fogamzásról szól, hanem a szórakozásról.

Ilyenkor „tegyétek el” a gyermekáldás témáját egy képzeletbeli dobozba, ahonnan majd kivehetitek, amikor foglalkozni szeretnétek vele. A „szórakozás” idejében lassuljatok le és figyeljétek meg azt, hogy abban az adott pillanatban mi okozna nektek örömet. Menjetek el randizni, lepjétek meg a másikat valami kedvességgel, beszélgessetek olyan dolgokról, amelyek foglalkoztatnak titeket (emlékezzetek, a gyermekáldás témája a képzeletbeli dobozban hever!) és engedjétek meg magatoknak azt, hogy ha úgy alakul, „elvesszetek a másikban” úgy, ahogyan régen.Felhasznált irodalom:
1. Steuber, K. R., & Solomon, D. H. (2008). Relational uncertainty, partner interference, and infertility: A qualitative study of discourse within online forums. Journal of Social and Personal Relationships, 25(5), 831–855. idézi: Luk, B. H. K., & Loke, A. Y. (2018). Sexual satisfaction, intimacy, and relationship of couples undergoing infertility treatment. Journal of Reproductive and Infant Psychology, 1–15. doi:10.1080/02646838.2018.1529407
2. Monga, M., Alexandrescu, B., Katz, S. E., Stein, M., & Ganiats, T. (2004). Impact of infertility on quality of life, marital adjustment, and sexual function. Urology, 63(1), 126–130. idézi: Luk, B. H. K., & Loke, A. Y. (2018). Sexual satisfaction, intimacy, and relationship of couples undergoing infertility treatment. Journal of Reproductive and Infant Psychology, 1–15. doi:10.1080/02646838.2018.1529407 
3, Peterson, B. D., Newton, C. R., & Feingold, T. (2007). Anxiety and sexual stress in men and women undergoing infertility treatment. Fertility and Sterility, 88(4), 911–914.idézi: Luk, B. H. K., & Loke, A. Y. (2018). Sexual satisfaction, intimacy, and relationship of couples undergoing infertility treatment. Journal of Reproductive and Infant Psychology, 1–15. doi:10.1080/02646838.2018.1529407

Írta: Miklovicz Anita
54 megtekintés0 hozzászólás