Endometriózis

Frissítve: máj. 14.

Az endometriózis a méhnyálkahártya méhen kívüli megtapadását jelenti, amely rendellenes elhelyezkedése miatt súlyos tüneteket okozhat, és komoly következményekkel járhat. Az endometriózis gyakoriságát 6-10%-ra becsülik, a meddő nők körében pedig ez az arány 25-40% (!), ezért kiemelten fontos az endometriózist szűrni a meddő párok körében.Az endometriózis kialakulására több elmélet is létezik, azonban manapság már leginkább immunológiai folyamatokkal magyarázzák létrejöttét; a retrográd menstruáció (ami normális jelenség) során, a hasüregbe került méhnyálkahártya szövetet nem ismeri fel kellő mértékben az immunrendszer, aminek következtében ezek a méhnyálkahártya maradványok felszaporodnak a hasüregben. Jelenleg nem tisztázott kérdés, hogy bizonyos nőkben miért nem működik megfelelően az immunrendszer felismerő funkciója az oda nem illő méhnyálkahártyával szemben, míg másokban ez a folyamat zavartalanul történik. Ezek a méhnyálkahártya maradványok a hormonális hatásra ugyanúgy ciklikus felépülést és lebomlást végeznek, mint a méhben elhelyezkedő endometrium is, ezért könnyen alakulhatnak ki hasüregi vérzések, hegesedések és összenövések.


Tünetek.

Az endometriózist sokszor csendes gyilkosnak is nevezik, ugyanis a tünetek nem teljesen egyértelműek. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a menstruációkor jelentkező kínzó alhasi fájdalom, ami sokszor kisugárzik a végbél, gát irányába és szúró jelleget ölt, elhúzódó ideig tart. Gyakran előforduló tünet lehet a szexuális együttlét folyamán fellépő fájdalom és vérzés, azonban ezek sem specifikus tünetek. Legtöbbször endometriózisra sorozatos vetélést követően, méhen kívüli terhesség létrejötte után vagy egyszerűen a várandós állapot kialakulásának akadályozottsága esetén gondolnak csak.


Kivizsgálás.

Az endometriózis kivizsgálásában jelenleg legbiztosabb eredményt csak a laparoszkópos feltárás ad, amely lehet egyszerre diagnosztikus és terápiás beavatkozás is. Ultrahangon látható ciszta is adhat gyanút endometriózisra, ugyanis az endometriózis egyik leggyakoribb megjelenési formája az úgynevezett „csokoládé ciszta”, amit a ciszta belsejében található véres endometriumról neveztek el. Abban az esetben, ha felmerül ultrahangon, a csokoládé ciszta lehetősége, ajánlott ellenőrizni a CA125 nevezetű tumormarkert, mert ennek emelkedett értéke is utalhat endometriózis jelenlétére. A kivizsgálás részeként ellenőrzik a tuba uterinák átjárhatóságát is, mert az endometriózis ott is okozhat hegesedést és ez által méhkürt eredetű meddőséget.


Kezelés, megelőzés.

Az endometriózis definitív terápiája a laparoszkópos beavatkozás során végzett adhesio lízis, ami azt jelenti, hogy sebészileg oldják fel az összenövéseket és a hegesedéseket. A műtéti beavatkozást ki lehet egészíteni hormonterápiával is, amely kedvezően hat az endometrium újjáépülésére. Tartós orális fogamzásgátló használat csökkentheti az endometriózis kialakulásának lehetőségét, azonban úgy tűnik, hogy önmagában ez nem elegendő a megelőzésben. Sajnos a tudomány jelenlegi álláspontja szerint csak kevés olyan életmódbeli tanácsot ismerünk, amivel meg lehetne előzni az endometriózis kialakulását (pl. diéta, gyógynövények, amikről egy másik cikkünkben írunk bővebben).


Következmények.

Az endometriózis legsúlyosabb következménye a meddőség, azonban ide tartozik még a vetélés, méhen kívüli terhesség és az összenövések miatt kialakuló bélelzáródás.


Összefoglalva, az endometriózis kivizsgálása fogantatási akadályozottság esetén alapvető szükséglet és nem szabad figyelmen kívül hagyni ennek a típusú problémának a lehetőségét.


32 megtekintés0 hozzászólás