Hogyan kezeljem azt, ha körülöttem mindenki teherbe esik?

Frissítve: máj. 14.

A lombik során biztosan fogsz találkozni ambivalens érzésekkel, amikor a környezetedben kisbaba születik. Egyrészt örülhetsz a másik örömének, másrészről megjelenhet az irigység érzése is. Mindez teljesen természetes, ettől nem leszel rossz ember.


Ha közel áll hozzád az az anyuka, aki épp babát vár, vagy babája született, és megosztottad vele azt, hogy épp lombik programban vesztek részt, akkor érdemes finoman jelezni neki, hogy meglehet, hogy a babaváró bulira nem fogsz elmenni, vagy később fogod őket meglátogatni, mert nehéz lenne neked most ezeket az élményeket átélni. Akkor tedd meg, amikor készen állsz rá. Biztosítsd arról, hogy ez nem róla szól, hanem arról, hogy számodra ez egy érzékeny időszak és fontos az, hogy minél kiegyensúlyozottabb lehess a lombik folyamat alatt.Mindezek mellett, sokszor az az egy dolog, ami nagyon hiányzik, elhalványíthatja mindazt a sok jót, ami megvan az életedben. Ezért szeretnék bemutatni egy olyan technikát, amely segít abban, hogy ne a hiányra szűküljön be a látóköröd, hanem meglásd azokat a dolgokat is, amelyek örömmel töltenek el.


Írj minden este hála naplót!

A naplóba kerüljön bele minden, amiért az adott napon hálás voltál, ami örömmel töltött el, energiát adott, vagy motivált.


És ennek mi köze van a stressz kezeléshez?

Ha jól gondoskodunk önmagunkról, és a figyelmünket tudatosan fordítjuk az élet pozitív területeire, azzal megelőzzük azt, hogy az érzelmeink egyes szituációkban elsodorjanak egy olyan negatív spirálba, ahol túl kritikusak, bántóak vagyunk magunkkal, ami egy tartós rossz hangulatot hoz magával. Ebben a hangulatban nem tudunk reálisan gondolkodni, elhalványul minden olyan érték, amikre támaszkodhatnánk és a megoldásfókusz helyett a problémán rágódunk.


A hála napló során mélyítheted az önismeretedet is, hiszen tudatosan figyelni fogsz arra, mi az, ami mosolyt csalt aznap az arcodra, és akár új szokásokat is kialakíthatsz e tudás révén. A pároddal lévő intimitást pedig fokozza, ha megosztjátok egymással a nap végén, ki miért volt hálás.
írta: Miklovicz Anita

377 megtekintés0 hozzászólás