Nemzetközi Termékenység Tudatosság Hete

Frissítve: máj. 14.

Ebben az évben a Nemzetközi Termékenység Tudatosság Hete április 24-30 között veszi helyét, ezért készítettünk egy kis rövid összefoglalót, azzal kapcsolatban, hogyan is lehetsz tudatosabb tested és termékenységed működését illetően.A WHO statisztikái szerint világszinten a reproduktív korban lévő párok 15 %-a érintett fogantatási nehézséggel, ami azt jelenti, hogy 48 millió párnak és 186 millió egyénnek kell szembenéznie akadályokkal a családalapítás folyamán.


Miből sejthetem, ha valami nincs teljesen rendben?

Gyakran a fogantatási akadályozottságnak nincsenek előrelátható egyértelmű jelei, ami miatt csak későn derül fény a probléma forrására. Itt néhány pontban összefoglaltuk, hogy milyen tünetek esetén célszerű kivizsgálásba kezdeni:

  • Rendszertelen menstruációs ciklus/a ciklus hiánya

  • Nagyon erős fájdalommal társuló menstruációs vérzés

  • Fájdalmas szexuális együttlét

  • Ciklusba nem sorolható hüvelyi folyás, aminek színe és állaga nem megszokott

  • Hüvelyi viszketés, égő érzés, alhasi fájdalom, nyomás érzékenység

  • Vérzés a menstruációs ciklusban, menstruációtól függetlenül

  • Hirtelen elhízás, változatlan diéta mellett

  • Fokozott szőrnövekedés

  • Acne megjelenése, ami addig nem volt jellemző


Az fent felsorolt tünetek nem minden esetben utalnak termékenységi problémára! Ezek csak támpontot adnak számodra ahhoz, mit érdemes megbeszélni orvosoddal egy általános vizsgálat során, ugyanis az időben megkezdett kivizsgálással és kezeléssel meg lehet előzni a probléma súlyosbodását. Sajnos előfordulhat, hogy teljesen tünetmentes esetben is fennállhat a meddőség.


Mikor érdemes segítséget kérned?

Abban az esetben, ha a fent említett tüneteket észleled magadon vagy párodon, családalapítási szándéktól függetlenül érdemes kivizsgálást kezdeményezni, mert ha esetleg kiderül valamilyen problémának a fennállása, időben el lehet kezdeni a kezelést és életmódi változtatásokat. Általános érvényben van, hogy minél hamarabb kerül felismerésre egy betegség, és minél hamarabb kezelik azt, annál jobb esély van a gyógyulásra vagy a súlyosbodás megelőzésére. Az életmódbeli változtatások jelentősen sokat segíthetnek az orvosi terápia hatékonyságán, de még az is előfordulhat, hogy az életmódbeli változtatásoknak köszönheően rendeződik a probléma. Továbbá nem szabad figyelmen kívül hagyni a pszichés terhelést sem, amit egy betegség felfedezése okozhat, mert a stressz negatívan befolyásolhatja a spontán fogantatás vagy asszisztált reprodukciós beavatkozások sikerét. A stressz kezeléséről érdekes tartalmakat olvashatsz honlapunkon, de javasoljuk egy szakember felkeresését is, ha szükségesnek érzed. Összefoglalva, minél hamarabb derül fény a termékenységet érintő betegségre, annál nagyobb esély van az életmódbeli változtatások, illetve a kezelések sikerére és a pszichés teher feloldására, hogy mire a családalapítás szóba jönne, már tudatosan vágjatok bele az előttetek álló időszakba.


Hogyan lehetek tudatosabb termékenységem és egészségem megőrzése/fejlesztése érdekében?

Manapság számtalan módszer létezik a termékenység tudatosság növelésére, például rengeteg ciklus követési applikáció érhető el. Ha kíváncsi vagy a női nem ciklus működésére, izgalmas információkat olvashatsz honlapunkon. A termékenység tudatosságot és ciklus követést ciklus oktatók tanítják, akik elérhetőségét a www.cikluskovetes.hu oldalon találhatod. A termékenység tudatosságban nőgyógyászod is segítséget nyújhat, illetve a dietetikus is nagyon hasznos információkkal szolgálhat számodra. A termékenységet pedig bizonyos mozgásformával is lehet fejleszteni, ilyen a jógának egyes ágazatai és az Aviva torna.


11 megtekintés0 hozzászólás