Vajon mi okozhat fogantatási nehézséget?

A meddőség okai nagyon szerteágazóak, megkülönböztetünk primer és szekunder meddőséget és a férfi és női oldalon is fennállhatnak olyan tényezők, amelyek megnehezítik a megtermékenyülést vagy a várandósság fennmaradását. Definíció szerint abban az esetben beszélünk meddőségről, ha a tervezett várandósság egy év alatt nem jön létre, 35 éves kor felett pedig ez az időtartam fél évre csökken. Ebben a cikkben az elsődleges meddőség témaköréről biztosítunk tájékoztatást.Tudtad, hogy a meddő párok diagnosztizálása során statisztikák szerint a nők 50-65 %-ban rendelkeznek valamilyen problémával, a férfiak átlagosan 20-40 %-ban voltak betegek? A fennmaradó számban pedig a fogantatási akadályozottság ismeretlen eredetű.


Mik a női meddőség okai?


Endometriózis:

A fejlett társadalmakban az endometriózis gyakoriságának becsült értéke 10%, tehát becslések szerint pedig 10 nőből 1 érintett endometriózissal. A kezelt meddő párok körében 40-60% az endometriózis gyakorisága. Endometriózisnak nevezik, ha a méhnyálkahártya a méh üregén kívül található a test bármely pontján. Több elmélet létezik ennek kialakulásának magyarázatára, de jelenleg leginkább az immunológiai hipotézis elfogadott. Ennek alapján a menstruációs vérzés következtében a hasüregbe bekerült endometrium törmelék valamiért nem bomlik le, hanem megtapad a hasűri vagy egyéb szerveken. Ez folyamatos gyulladásban tartja a szerveket, amiken emiatt összenövések keletkeznek. Fontos megjegyezni, hogy retrográd menstruáció természetesen is előfordul, azonban normális körülmények között az immunrendszer felismeri és eltávolítja ezeket a méhnyálkahártya maradványokat a hasüregből. Az endometriózis leggyakoribb tünetei: alhasi görcsök menstruáció idején, elhúzódó menstruációs vérzés, dispareunia (fájdalmas szexuális együttlét), kontakt vérzés, véres széklet, véres vizelet, petefészek ciszták, súlyos esetben ileus (bélelzáródás). Jelenleg biztosan diagnosztizálni csak laparoszkóposan, műtét útján lehet, ami egyszerre egy diagnosztikus és terápiás beavatkozás is, mert a cisztákat és az összenövéseket is el lehet ezáltal távolítani. A gyógyszeres terápia segíthet a rendellenes méhnyálkahártya visszafejlődésében, ezért ez sem elhanyagolható.


Hormonális okok:

Egyik leggyakoribb ok, ami meddőséget okozhat, az a pajzsmirigy alulműködés, ami sokszor a menstruációs ciklus rendszertelenségében nyilvánul meg. A pajzsmirigy hormonok szintjét vérből lehet ellenőrizni, és a pajzsmirigy működését ultrahanggal lehet vizsgálni. A diagnózis után elegendő a hormonokat pótolni, és ezzel visszaállhat a ciklus és ovuláció (peteérés) normális működése. A másik gyakori oka a fogantatási nehezítettségnek a PCOS (policisztás ovárium szindróma). A PCOS együtt járhat pajzsmirigy problémákkal is, azonban elsősorban inzulinrezisztencia jellemzi. Tünetei: allopecia (férfi jellegű hajhullás), acne (pattanások), elhízás, férfias szőrnövekedés, acanthosis nigricans (a bőr hajlatokban megnyilvánuló fokozottabb pigmentációja, amely elsősorban az inzulinrezisztencia miatt jelentkezik). A PCOS-t diagnosztizálni az ultrahang vizsgálattal és a vérképből lehet. Ultrahang vizsgálaton gyöngyfűzérszerűen felsorakozott ciszták láthatóak a petefészkekben, a vérképben pedig csökkent D-vitamin szint, magasabb inzulin-, vércukorértékek és a nemi hormonok felborult arányai láthatóak. Kezelni inzulinrezisztenciát csökkentő gyógyszerrekkel lehet (pl. metformin), orális fogamzásgátlóval pedig szabályozni lehet a ciklust és ovulációt serkentő gyógyszerekkel lehet peteérést indukálni. Nem szabad elfelejteni, hogy a gyógyszeres beavatkozás mellett nagyon fontos szerepe van az egészséges életvitelnek, a megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgásnak, választékos táplálkozásnak, ugyanis a cukorháztartás szabályozását szigorú diétával is lehet gyógyítani. A korai petefészek kimerülés is vezethet meddőséghez, ami azt jelenti, hogy 35-40 év alatt jelentkezett a menopauza. A korai petefészek kimerülésben ugyanazok a fizikai tünetek jelennek meg, mint menopauzában és a vérkép is ugyanaz, mint menopauzában. Ilyen esetben meg lehet próbálni a gyógyszeres ovuláció indukciót.


Anatómiai okok:

A női meddőség hátterében sokszor fedezhetőek fel morfológiai (fejlődési, szervi) eltérések, ami nehezítheti a fogantatást. Ennek legsúlyosabb formája, ha a méh egyáltalán nem fejlődött ki, ezt okozhatja intrauterin (méhen belüli fejlődés során) gyógyszerhatás vagy genetikai rendellenesség. Egyéb elváltozás lehet, ha az uterus (méh) nem egy üreggel, hanem 2 üreggel rendelkezik egy szeptum (sövény) megléte miatt (uterus bicornuatus). Hasonló fejlődési anomáliák lehetnek, amelyek az uteruson kívül a vaginát és a méhnyakat is érinthetik. Sokszor ezek a fejlődési rendellenességek többszörös vetélés vagy meddőség kapcsán kerülnek felfedezésre és hysterosalpingographiával (a méh és petevezetékek kontrasztanyaggal történő vizsgálata során) lehet őket kivizsgálni. Az ilyen típusú morfológiai eltéréseket valamilyen szinten lehet sebészileg korrigálni. Az anatómiai rendellenességek közé tartozik még a petefészkek helytelen, csökevényes fejlődése (csíkgonád), ami egyes kromoszóma rendellenességekkel kapcsán jellegzetes (pl. Turner-szindróma). Meddőséget okozhat még az imperforált hymen, ilyenkor a szűzhártya kórosan vastag, és nincs rajta nyílás, amin keresztül távozhat a menstruációs vérzés. Az imperforált hymen primer amenorrheát (elsődleges hiánya a menstruációs vérzésnek) okoz, jellemző rá a havonta jelentkező görcsös alhasi fájdalom, amihez nem társul menstruáció. Legsúlyosabb esetben a menstruációs vér felgyülemlik a méhben, amit aztán műtétileg el kell távolítani. Az imperforált hyment sebészileg, anesztézia mellett oldják fel, aminek következtében már távozhat a menstruációs vérzés.


Mik okozhat férfi meddőséget?


Férfiak esetében a hormonok szorosan összefüggnek az anatómiai sajátságokkal, mert nem megfelelő hormonszintek mellett nem alakulnak ki a férfi nemi szervek vagy csak részlegesen. A hormonális eltéréseket okozhatják kromoszóma rendellenességek (pl. Klinefelter-szindróma). A férfi meddőség kivizsgálásának lépései közé tartoznak: spermaszám vizsgálat, sperma minőség vizsgálat, morfológiai és a nemi szerveket beidegző idegek vizsgálata, esetleg biopszia. Férfiak meddőségét is okozhatják pszichés eltérések, azonban ez a forma nőknél gyakoribb. A férfi terméketlenség kezelésének szerves része az egészséges életmód betartása és a káros szokások (pl. dohányzás és alkoholfogyasztás) feladása, továbbá számtalan étrendkiegészítő is elérhető a piacon, amelyek növelve az antioxidánsok szintjét, pozitív hatást fejtenek ki a hímivarsejtek minőségére. Ha az életmódbeli tényezők nem segítenek, a várandósság megkísérelhető IVF terápiával és mikromanipulációs módszerekkel, amelyekről egyéb cikkeinkben írtunk bővebben, súlyos esetben pedig spermadonáció adhat esélyt a gyermekvállalásra.


Milyen ismeretlen okai lehetnek a meddőségnek?

Az ismeretlen eredetű meddőség kb. 10-15 %-ban húzódik a meddőség hátterében. Az ilyen eredetű meddőséget laparoszkóposan és vérképből lehet elsősorban kivizsgálni, hogy kizárhatóak legyenek az egyéb okok. Sokszor pszichés feszültség okozza az ismeretlen eredetű meddőséget, aminek alapját képezheti az élethelyzeti szorongás vagy egyéb okok. Sokszor előfordul ilyenkor, hogy a lombik kezelést után, a második vagy többedik gyermek megszületését követően vagy örökbefogadás után, spontán megtörténik a megtermékenyülés.


Összefoglalva, a fent említett problémák, amelyek nehezíthetik a várandósság létrejöttét vagy fennmaradását, csupán egy rövid betekintést biztosítottak azzal kapcsolatban, hogy mi mindent célszerű megvizsgálni, illetve fontos megjegyezni, hogy mielőtt gyógyszeres vagy orvosi kezelésbe kezdenétek, az életmódbeli változtatásokat sem érdemes kihagyni, mert már azokkal is jelentős javulást, változást lehet elérni.


29 megtekintés0 hozzászólás