Menstruációs zavarok

Frissítve: máj. 14.

A menstruációs zavarok lehetnek a vérzéssel kapcsolatos eltérések vagy a ciklusban és annak tüneteiben megjelenő különbségek. Sokszor ezek a zavarok nem is kóros eredetűek például tinédzser korban, amikor még a hormonok szintje nem érte el a felnőttkori hormon értékeket természetes, hogy előfordulhatnak a ciklusban rendszertelenségek, amik a pubertás végére rendeződnek.A menstruációs ciklus zavarai

Normálisan a menstruációs ciklus 21-35 napig tart. A ciklus elhúzódó hossza vagy megrövidülése hátterében állhatnak olyan életmódbeli helyzetek, stresszes körülmények, amelyek befolyásolják a hormonok változását a ciklus folyamán. Általánosságban a stressz megemeli a kortizol szintjét, amit a mellékvese kéreg termel, és ez a hormon gátolja a hypophisis által termel gonadotropin hormonokat, így a petefészkek sem képesek kellőképpen megtermelni az ösztrogént, végül ennek a sok, bonyolult folyamatnak a következtében az ovuláció is elmarad. Az ovuláció kimaradása miatt pedig a progeszteron sem ér el megfelelő szintet a vérben, ezáltal a menstruációs vérzés érkezhet a vártnál korábban vagy később is. Tehát összességében kimondható, hogy minden olyan helyzet, ami a szervezet számára stresszt okoz, okozhat a ciklusban változásokat is. Az stresszes életmódon kívül a menstruációs ciklus további rendellenességeinek okai: helytelen táplálkozás, gyógyszerhatás, erőteljes fizikai aktivitás, anorexia vagy bulimia, PCOS, inzulinrezisztencia, D-vitamin-hiány, pajzsmirigyzavar, hyperprolactinaemia, daganatok, ciszták.


A menstruációs vérzés minősége

Normálisan a menstruáció vérzés 2-7 napig tart és 80 ml vérvesztéssel jár. Az elhúzódó menstruáció és a bővebb vérzés hátterében számtalan ok állhat: endometriózis, ciszták, daganatok, gyógyszerek, polyp, myoma, de előfordulhat genetikailag örökölhető vérzékenység is. Mivel a vérzés minőségének testi okai vannak, ezért eltérés esetén célszerű nőgyógyászati kivizsgálásba kezdeni.


Fájdalom a menstruáció idején

A fájdalom alapvetően nem kóros, mert a méhnyálkahártya leválása folyamán olyan mediátorok szabadulnak fel, amelyek helyileg oxigénhiányos állapotot teremtenek, és ez a méh izomzat fokozottabb összehúzódásával jár. A menstruáció fájdalom normális tartomány: néhány óra vagy 1 nap. Az ettől való eltérések kórjelzőek lehetnek. Ha ennél hosszabb ideig jár fájdalommal a menstruáció és a fájdalom hátrányt okoz a mindennapi életben, célszerű orvosi kivizsgálást kezdeményezni, mert az endometriózis elsődleges tünete is a fájdalmas menstruáció, ami együtt járhat székelési és vizelési eltérésekkel is. Endometriózis során a fájdalom kisugárzási helye is eltérő lehet, mégpedig nagyon gyakori a végbélbe sugárzó szúró fájdalom. A fájdalmas menstruáció egyéb okai lehetnek: pszichés terheltség, félelem a teherbeeséstől és szexualitástól vagy vágyakozás a gyermekáldásra, háborús helyzet.
Forrás:

https://medicoverkorhaz.hu/blog/a-menstruacios-zavarok-hattereben-allo-problemak/


5 megtekintés0 hozzászólás