Mit tehetnek a családtagok a meddőséggel küzdők támogatásáért?

Frissítve: máj. 14.

Ha a nehezített teherbeesés nem neked, hanem a közeli hozzátartozódnak, rokonodnak, barátodnak okoz problémát, nehéz lehet számodra megtalálni azt a módot, ahogyan a legjobban tudod őt támogatni.

A nehezített teherbeesés egy sokakat érintő, világméretű probléma, minden 6. ember

szembesül vele, így a jó hír az, hogy az orvostudománynak hála, többféle kezeléssel lehet orvosolni. Az orvosi kezelések azonban lelkileg megterhelőek: megannyi vizsgálaton kell átesniük a pár tagjainak, amelyek közül vannak kellemetlenek is. Mindezek mellett ott a lelki teher: a régóta vágyott cél, hogy szülők lehessenek, akadályoztatva van. Nagyon fontos ebben a helyzetben a család és barátok támogatása.


Íme néhány tanács abban, hogy hogyan tudod a legjobban segíteni a szerettedet ebben a

folyamatban:

  1. Ne mondd neki, hogy „ne görcsölj rá, lazulj el és sikerülni fog”. Ellazulni nem lehet parancsszóra. Nem lesz attól kevésbé feszült az ember, mert valaki ezt tanácsolja neki. Másrészt, azt a téves képet adod ezzel, hogy eddig azért nem sikerült a gyermekáldás, mert a pár valamelyik tagja görcsös volt, tehát nem elég a meddőség krízise, még azt is sugallhatod ezzel, hogy „ez a te hibád”.

  2. Ne bagatellizáld a problémát! Ne mondd azt, hogy „élvezd ki, amíg sokáig alhatsz”. Az ilyen és ehhez hasonló megjegyzésektől azt fogja érezni a leendő anyuka vagy apuka, hogy nem veszed komolyan a probléma súlyosságát. Hiszen, az a nyereség, amit ebben a példában az alvással nyerhet, közelében sincs annak a veszteségnek, amit a meg nem született gyermek fájdalma jelent.

  3. Ne viccelődj azzal, hogy „az én gyerekem olyan rossz, odaadom szívesen”. Az ilyen viccek érzéketlenek és bántóak, teljesen figyelmen kívül hagyják a pár érzéseit.

  4. Ne beszélj a pár háta mögött arról, hogy milyen nehézségekkel küzdenek. Ne oszd meg más emberekkel a problémájukat. A pár a bizalmába fogadott, és úgy gondolják, megbízható helyen van nálad ez az érzékeny információ. Meglehet, hogy nem szeretnék, hogy más emberek is tudjanak róla.

  5. Ne erőltesd az örökbefogadás témakörét. Amikor eljön az idő, a pár biztosan el fog gondolkozni az opción, de ne erőltess rájuk megoldási opciókat.


Amit viszont mindenképp tegyél meg:

  1. Kérdezd meg őket, hogy hogyan tudod őket a lehető legjobban támogatni a folyamatban. Szeretnének beszélgetni erről a helyzetről, vagy jobb volna most nekik, ha más témáról beszélnétek? Szeretnék elterelni a figyelmüket közös programokkal, hogy ne szűküljenek be erre a kihívásos állapotra, vagy jobb volna most, ha egyedül lehetnének ezzel? Bármit is válaszoljanak, tartsd tiszteletben.

  2. Biztosítsd őket a támogatásodról. Mondd el nekik, hogy ha szeretnének a témáról beszélni, Te ott vagy nekik.

  3. Támogasd őket abban, ha elköteleződnek egy kezelési mód mellett, de tartsd tiszteletben azt is, ha úgy döntöttek, nem próbálkoznak tovább.


Írta: Miklovicz Anita

114 megtekintés0 hozzászólás