Tudj meg többet a növényi tejekről!

A leggyakoribb összetevők, melyeket érdemes kerülni a növényi tejekben:
Hozzáadott cukor
Mesterséges ízesítőket : nátrium-benzoát, glycerinkálium-szorbát, propilén-glikol
Karragén, Gellángumi, Guárgumi szerencsénkre már a legtöbb élelmiszerből el lett távolítva. Azonban sok esetben még mindig használják őket, akár egymás helyettesítőiként sűrűség növelőkkel.
Melyiket válasszuk?
A szója sajnos hormonális rendellenességeket okozhat, mivel ösztrogén utánzó tulajdonságokkal rendelkezik. A szója mindezek mellett tartalmaz fitinsavat is, amely kimossa a kalciumot és más létfontosságú ásványi anyagokat a testéből.
Ami a rizst illeti, rizstejben arzénmaradványok találhatók. Kivéve, ha egy márka azt mondja, hogy tesztelik a rizstejeket arzénra nézve, ettől függetlenül nem lehetünk teljesen meggyőződve, ezek biztonságosságáról. Továbbá a rizstej cukortartalma is magasabb, mint a legtöbb nem tejszerű tejé.
Mi jellemzően a bio kókusz és mandulatejeket javasoljuk. Az organikus bolti kendertejet vagy a zabtejet nehéz megtalálni, de ez is jó választás.
A zabtej mostanában egyre népszerűbb, és valószínűleg sokkal többet láthatjuk majd a kávézókban és üzletekben is. Az organikus zabot nem permetezik közvetlenül, de néha keresztszennyezik. Szerencsére az EWG azt találta, hogy a biotermékek kevésbé szennyezettek és sokkal kevesebb maradékanyagot tartalmaznak, mint a hagyományos termékek. Az Egészségügyi Világszervezet rákos csoportja a glifozátot valószínű rákkeltő anyagnak (rákot okozó anyagnak) tekinti - ezért nem akarja ezt az ételeiben!
Ennek okán a legbiztonságosabb olyan zabtermékeket keresni, amelyek ökológiai tanúsítvánnyal rendelkeznek, illetve ideális esetben ezt harmadik fél tanúsította glifozátmentesnek.
Érdemes azt is tudni, hogy a házi bio zabtej nagyon egyszerűen elkészíthető, ajánljuk fontolóra venni az otthoni elkészítését.