PAJZSMIRIGY MŰKÖDÉSZAVAR

Frissítve: máj. 14.

Köztudott, hogy Magyarországon kevés a természetben előforduló jód és ez súlyosan befolyásolja pajzsmirigy működését, azonban nem szabad elfeledni, hogy a pajzsmirigy túlműködés is káros hatással lehet egészségünkre.
PAJZSMIRIGY ALULMŰKÖDÉS

Rendkívül gyakori a pajzsmirigy alulműködés, amelynek hátterében elsősorban autoimmun folyamatok és a jódhiányos állapot állhatnak.


Tünetek

Mivel a pajzsmirigy hormonok testünk összes sejtjét befolyásolják, ezért nagyon széles skálán mozognak a pajzsmirigy alulműködés tünetei. Legtöbbször a rohamos hízás, vékonyodó és töredező haj, fáradékonyság, száraz bőr, oedema, hideg intolerancia, esetleg szívritmuszavarok és a női ciklus eltérései, tehát az ovuláció hiánya hívják fel a figyelmet a pajzsmirigy alulműködés meglétére. Ha a pajzsmirigy alulműködés a jódhiány miatt jelentkezik, gyakran a nyak területén feltűnő golyva mutatkozik.


Kivizsgálás

A pajzsmirigy alulműködés jele ultrahangon is mutatkoznak a gyulladt és rendellenes szöveti megjelenése által, de a hormonális vérkép egészíti ki igazán a diagnózist. A TSH kórosan emelkedett értéke és a fT4, fT3 csökkent értékei és az autoimmun paraméterek (anti-TPO, aTG, antiTSH-R) mérvadóak a pajzsmirigy alulműködés kivizsgálása során. Alapvetően nem minden pajzsmirigy alulműködés autoimmun eredetű, de leggyakrabban a Hashimoto-thyreoiditis okoz pajzsmirigy alulműködést, ezért a kivizsgálás során fontos ellenőrizni az autoimmun értékeket is. Az autoimmun eredetű pajzsmirigy alulműködés összefüggésben lehet egyéb hormonális eredetű betegségekkel, például a PCOS-sal, ezért érdemes kiegészíteni a vérképet más hormon paraméterekkel is.


Kezelés, megelőzés

Az autoimmun eredetű pajzsmirigy alulműködés visszafordítható gyógyítása még nem megoldott, ezért ezek a páciensek hormonszubtitúcióra szorulnak, tehát pajzsmirigy hormont kell szedniük a pajzsmirigy működés pótlása érdekében. Ilyen hormonok a szintetikusan előállított T4 és T3. Ha a pajzsmirigy alulműködés hátterében jódhiány áll, megelőzésként kiemelten fontos a jód pótlása, amit alga készítményekkel és tengeri halak fogyasztásával lehet biztosítani vagy étrendkiegészítővel kell pótolni a szervezet számára a hiányzó jódot, továbbá ajánlott a szelén és cink megfelelő mértékű bevitele is. Egyes források szerint a szerves kötésű étrendkiegészítők jobb hatással vannak a pajzsmirigy működésére, mint a szervetlen kötésű összetevők, tehát a szelén esetében a methionin-szelenit, cink esetében pedig a cink-glükonát rendelkezik ilyen tulajdonságokkal. A gyógynövények közül a közönséges galaj és a szurokfű ajánlott a pajzsmirigy problémák megelőzésének vagy a hormonegyensúly helyreállításának érdekében.


Következmények

A meddőségen kívül a pajzsmirigy alulműködés befolyásolhatja a születendő gyermek idegrendszeri fejlődését is, továbbá hatással lehet az egyén memóriájára, mozgásszervi állapotára, pszichés és mentális állapotára is.


PAJZSMIRIGY TÚLMŰKÖDÉS

Manapság egyre gyakoribb a pajzsmirigy túlműködés is, aminek megjelenési formája teljesen az alulműködés ellentéte, azonban szintén okozhat fogantatási nehézségeket.


Tünetek

A pajzsmirigy túlműködés gyakori tünete lehet a meleg intolerancia, a fokozott lelki és pszichés állapot, szintén megjelenhetnek szívritmuszavarok, a szemek kidülledhetnek a szemüregből (exophtalmus), idegrendszeri tünet lehet a nyugalmi remegés, izzadás, fokozott étvágy mellett inkább fogyás jellemző és szintén felléphetnek menstruációs és ciklus zavarok, amik az ovuláció rendellenessége miatt jelentkeznek.


Kivizsgálás

Leggyakrabban a pajzsmirigy túlműködés hátterében a Graves-Basedow nevű autoimmun kórkép áll. Ilyenkor a pajzsmirigy ellen olyan TSH receptor elleni antitestek termelődnek, amelyek fokozzák a pajzsmirigy hormonok (fT4, fT3) felszabadulását. A Graves-Basedow fennállását a pajzsmirigy ultrahang kép segítségével és a hormonális vérkép által lehet diagnosztizálni. Az ultrahangon látható a pajzsmirigy gyulladásos állapota, és a vérképből felfedezhetőek a szabad pajzsmirigy hormonok emelkedett értékei és a TSH alacsony szintje, továbbá az autoimmun paraméterek is mérvadóak diagnózis megalkotásában.


Kezelés, megelőzés

Az autoimmun eredetű pajzsmirigy túlműködés hormon felszabadulást gátló gyógyszeres terápiával és besugárzással kezelhető, de sajnos jelenleg nem ismert szélesebb megelőzési köre ennek a betegségnek.


Következmények

A pajzsmirigy túlműködés súlyos esetben okozhat akár keringés összeomlást is, de a betegség és kezelésének szövődményei késleltethetik a sikeres gyermekáldást.


Összefoglalva, a pajzsmirigy alulműködés és túlműködés az egész szervezet egységét negatívan befolyásolja, ezért a késői szövődmények megelőzésének érdekében minél gyorsabban kivizsgálásba kell kezdeni.


76 megtekintés0 hozzászólás