Milyen termékenységi szimbólumok jelennek meg Magyarország és más országok hagyományaiban?


A termékenység minden kultúrában kiemelt jelentőséggel rendelkezik, ezért az ősi vallások istenei, egyes virágok és a népi hagyományok rítusai a mai napig hűen őrzik a termékenység szimbólumait.Magyarországon ilyen népi illetve keresztény hagyományoknak örvend a húsvéti locsolkodás és a vesszőzés, amelynek célja a termékenyítés elősegítése és a megtisztulás. A magyar népművészet szintén bővelkedik a termékenység jelképeivel, ilyen népszerű motívumok közé tartozik például a tulipán, amely a termékenység mellett a nőiességet is szimbolizálja, illetve nagyon gyakran jelenik meg a szív és a tulipán együtt, ez esetben a szív a férfit, a tulipán a nőt jelképezi, ezáltal a szerelmi kapcsolat kerül előtérbe. A férfi nemiség szimbóluma nagyon gyakran a szegfűben is megjelenik. A liliomnak hasonló jelentése van, mint a tulipánnak, illetve a rózsa és a termékenység és szerelem egyik népszerű motívuma. A női nemi szervre hasonlító jelkép a szilvamag, amely ezáltal a női termékenység erős szimbóluma. További jelentős termékenység jelképek a gránátalma (ami valójában nem igazi gránátalma, csak a formája hasonlít rá) és a virágtő. Ezek a motívumok az üvegfestészetben, a hagyományos népi viseletben és hímzéseken jelennek meg.


Az észak-amerikai indián törzsek hagyományaiban az eső és Kokopelli szimbolizálja a termékenységet. Kokopelli az indián népi hagyományokban a termékenység istene, aki a hátán egy hatalmas zsákot hord, amelyben kisbabák és magok vannak, ezzel szimbolizálva, hogy ő osztja szét a földeken a terményeket és segít a nőknek a fogantatásban. Kezében furulya van, amelynek segítségével elűzi a telet, és meghívja a tavaszt, hogy a termények növekedésnek induljanak, virágba boruljanak és bőséggel teremjenek. Dél-Amerikában az ősi törzsek gyakran használták a termékenység szimbólumaként egy majom alakját méretes fallosszal.


Afrikában, a számtalan különböző vallású és kultúrájú országok között talán nem is lehet olyan jelképeket kiemelni, amely minden afrikai országban egyöntetűen megjelenik a termékenység szimbólumaként, ezért csupán néhány példát említve a különböző régiókból, az alábbiak a leggyakoribb termékenység jelképek Afrikában: Asase Yaa, aki a Föld és termékenység istennője egy guineai törzs számára (Akan), Akua’ba baba, amely Ghánában adott reményt a terméketlen nőknek, akik jellemzően a hátukon hordták ezt a fából készült babát, mint egy valódi gyermeket, és nem szabad megfeledkezni a híres egyiptomi keresztről (Ankh kereszt) sem, amely alapvetően az élet jelképe, de összefüggésben van a termékenységgel is.


A távol keleten, egészen pontosan Kínában a férfi termékenység egyik szimbóluma bizonyos értelemben a tradicionális kínai sárkány, illetve a kínai kultúrában is megjelenik a gránátalma, mint a termékenység jelképe. A kínai kultúrában egyes virágok is a termékenységet szimbolizálják, ilyen például a cseresznyefa virág, a datolya és a lótusz virág magja. A távol kelet másik hatalmas országában, Indiában is számtalan népszerű szimbólummal rendelkezik a termékenység. Ezek a hindu szimbólumok a kígyó, lótuszvirág, hold és a csengő.


Összefoglalva, a termékenységnek minden országban és kultúrában számtalan jelképe van, melyek a legtöbbször szorosan összefonódnak a népi hiedelmekkel és a vallással.Források:
https://www.inf.u-szeged.hu/~tanacs/cserkesz/szokas/sztavasz.html
https://uvegmuvesz.hu/szimbolumok/
https://www.nativeamericanjewelry.com/symbol-meanings/
https://symbolsage.com/kokopelli-symbol-meaning-and-significance/
https://www.taipeitimes.com/News/feat/archives/2000/02/05/0000022906
https://www.luxdeco.com/blogs/styleguide/ten-chinese-symbols-for-a-happy-home
https://www.nationsonline.org/oneworld/Chinese_Customs/flowers_symbolism.htm
https://owlcation.com/humanities/fertility-symbols-and-fertility-rituals-in-hinduism
https://www.britannica.com/topic/Asase-Yaa
http://smafathers.org/museum/ghana-birth-and-death-akua-ba-dolls/
https://www.cleopatraegypttours.com/travel-guide/the-egyptian-ankh-symbol-meaning/

0 megtekintés0 hozzászólás